De Europese norm EN 15635 is samen met het Arbobesluit verantwoordelijk voor de gevolgen die de logistiek manager voor z’n kiezen krijgt als magazijnstellingen instorten. De Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie), auditors en Arbo-deskundigen wijzen in toenemende mate op de verplichting tot keuren. Een blog van Angrid Maas.

Jarenlang is bij de gebruikers van magazijnstellingen het keuren en onderhouden van dit arbeidsmiddel nog onbekend of een onder schoven kindje geweest.

De praktijk

Met het groeiende veiligheidsbewustzijn en strakkere Europese normen worden keurmeesters geconfronteerd met een flinke uitdaging. Er valt namelijk nog veel te verbeteren in de Nederlandse magazijnen blijkt uit de praktijk:

  • Achterstallig onderhoud van enkele jaren;
  • Een mengelmoes van verschillende merken stellingen, waarvan diversen met een onbekende herkomst, maken het lastig om de merk specifieke eisen te bepalen;
  • De oorspronkelijke indeling/configuratie is niet meer bekend en/of er zijn ondertussen diverse verbouwingen geweest;
  • Veiligheidsafstanden die niet voldoen aan de huidige normen en richtlijnen;
  • Belastingborden ontbreken.

Welke wet- en regelgeving?

De verplichting tot verplicht keuren van arbeidsmiddelen conform Arbobesluit geldt al sinds oktober 1998. De in 2009 verschenen Europese norm, welke nog steeds niet beschikbaar is in de Nederlandse taal, krijgt steeds meer bekendheid. De Europese norm EN 15635, met de titel Stalen opslagsystemen – Verstelbare pallet-stellingen – Toleranties – Vervormingen en vrije ruimten, is vooral bedoeld voor gebruikers en inspectie bedrijven. Deze Europese norm is opgesteld voor statisch opgestelde stalen opslagsystemen en moet het risico van onveilige situaties tot het minimum beperken. In deze norm wordt bijvoorbeeld de nadruk gelegd op correcte opbouw overeenkomstig de instructies van de fabrikant, controle van liggerpaar- en veldbelastingen en maximale afwijkingen van tijdelijke en blijvende vervormingen. Ook de plaats toleranties van de pallets met last worden uitgebreid beschreven. Een ander belangrijk item is de inspectie procedure voor de verschillende beschadiging gradaties. Tevens wordt er aandacht besteed aan de uitvoering van de belastingborden. Een in ieder bedrijf verplichte PRSES (Person Responsible for Storage Equipment Safety) wordt mede verantwoordelijk voor het voldoen aan deze norm.

Welke magazijnstellingen?

De keuringsplicht geldt in principe voor alle mogelijke stalen opslagsystemen; van eenvoudige legbordstellingen, palletstellingen en draagarmstellingen tot en met volautomatische hoogbouw magazijnen en niet te vergeten ook vrijstaande bordesvloeren/ entresolvloeren.

Wanneer keuren?

De keuringstermijn moet worden bepaald aan de hand van de voor elk bedrijf verplichte RI&E. De Europese norm geeft aan dat minimaal elke 12 maanden een keuring door een technisch deskundige keurmeester moet worden uitgevoerd. Een zogenaamde nul keuring conform het Arbobesluit moet bepalen of de stellingen conform de montage instructies van de leverancier zijn gemonteerd en voldoende zijn verankerd aan uitsluitend de vloer. Na een verplaatsing of verbouwing dient er wederom een keuring plaats te vinden.

Wie mag keuren?

Onduidelijkheid is er over wie de keuring mag uitvoeren. In ieder geval niet iemand uit eigen geleding die direct betrokken is bij het operationele deel van de logistiek. De eigen “keurmeester” moet wel een schriftelijke opdracht krijgen van de werkgever in verband met de aansprakelijkheid voor het geval er iets voorvalt. De Arbeidsinspectie zal vragen gaan stellen over de volgende voorwaarden; de “keurmeester” moet deskundig zijn, meerdere jaren aantoonbare ervaring met magazijnstellingen, de normen beheersen en een werktuigbouwkundige achtergrond hebben.

In tegenstelling tot hetgeen bepaalde brancheverenigingen soms pretenderen hoeft de keurmeester geen inzicht te hebben in de statische constructieberekeningen van de fabrikant. Een onafhankelijke keurmeester inspecteert de technische staat van meerdere merken magazijnstellingen in tegenstelling tot de fabrikant-eigen-keurmeester. De keuze is aan u; één keurmeester of meerdere verschillende. Kies in ieder geval met gezond verstand een voor u vertrouwde oplossing met of zonder erkend keurmerk. Deskundigheid van de keurmeester is hier het allerbelangrijkste.

Meldingsplicht en aansprakelijkheid

De angst bij werknemers om een schade te melden moet snel weggenomen worden; het is zelfs verplicht voor werknemers om schades direct bij de werkgever te melden. Mocht er iets misgaan in het magazijn en er kan geen keuringsbewijs worden overlegd dan is de Inspectie SZW niet mild met geldstraffen voor zowel de werkgever als ook voor de werknemer die daarvoor eventueel aansprakelijk is. Ook zal de verzekeringsmaatschappij zou hierom kunnen vragen.