Verzekeraars doen er goed aan om vlamboog beveiliging op te nemen in hun brandpreventiebeleid. Dit stelt energiemanagementbedrijf Eaton. Sinds begin dit jaar is beveiliging tegen vlambogen als aanbeveling opgenomen in het Bouwbesluit.

Vlambogen (of microbliksems) zijn kleine vonkontladingen die ontstaan wanneer er fouten zitten in de elektrische bedrading of wanneer de bedrading is beschadigd. De vonken en warmte die daarbij optreden, kunnen de start zijn van een woningbrand.

Volgens Eaton gaat het niet om hypothetische situaties. Het energiemanagementbedrijf stelt dat brand in Nederlandse woningen in meer dan een kwart van de gevallen veroorzaakt wordt door een storing in de elektra. Soms zijn haperende apparaten de oorzaak, maar in verreweg de meeste gevallen leiden losse contacten, schade aan bekabeling, stekkers of verbindingen tot zogeheten vlambogen, warmteontwikkeling en uiteindelijk brand.

Knagende muis

Vlambogen kunnen snel en ongemerkt ontstaan”, zegt Wendy van der Aa, Segment Manager Residentieel bij Eaton. “Er hoeft maar een onvoldoende vast contact of een losgetrild contact te zijn. Maar ook beknelde bedrading, een muis die aan de bedrading knaagt, de bewoner die met een spijker of schroef de isolatie van een stroomdraad geraakt heeft, een verouderde installatie: het gebeurt dagelijks en overal en de gevolgen in persoonlijke en financiële zin kunnen enorm zijn. Een goede vlamboogbeveiliging kost maar een paar cent per eindgroep per dag. Een kleine prijs voor zo’n belangrijke bescherming.”

Kinderdagverblijven en ziekenhuizen

In Duitsland is vlamboogbeveiliging al verplicht voor elke elektrische installatie. In Nederland wordt in de nieuwe NEN 1010-norm voor elektrotechnische laagspanningsinstallaties in woningen, gebouwen en infrastructuur vlamboogbeveiliging aanbevolen. Sinds 1 januari 2017 is de nieuwe norm aangewezen in het Bouwbesluit. Daarin zijn toestellen voor vlamboogdetectie (Arc Fault Detection Devices – AFDD) aanbevolen in eindgroepen voor onder meer ‘verblijfsobjecten met slaapgelegenheid’, zoals woningen, kinderdagverblijven, zorgwoningen en ziekenhuizen.

Terugdringen risico

Volgens energiemanagementbedrijf Eaton zouden nu ook verzekeraars in hun preventiebeleid nadrukkelijker moeten wijzen op het risico van vlambogen als oorzaak van brand in woningen. Van der Aa: “Het is duidelijk dat gebruik van vlamboog detectie zal bijdragen om het brandrisico op significante wijze terug te dringen. Deze gemakkelijk toe te passen maatregel voorkomt brand door de installatie al voor het ontstaan van de brand af te schakelen.”